Borgerlig Officiant

********************************************************************************************************

Vad är en borgerlig ceremoni?

En borgerlig ceremoni innebär att den är sekulär, alltså icke-religiös. Därmed inte sagt att man inte kan ha psalmer med, eller dylikt, om man vill det. Det fina med den här ceremonin är att man själv får vara med och utforma den som man vill ha den. Det finns inte direkt några måsten. Vem som helst FÅR till exempel vara borgerlig officiant, så vill du hålla ceremonin själv – då får du det. Fördelen med en officiant kan vara att alla nära och kära, samt du själv, kan slappna av och bara vara i det som sker.

Borgerliga ceremonier finns vid både namngivning/barnvälkomnande, begravningar och bröllop. Jag jobbar dock bara med namngivning/barnvälkomnande och begravningar så det är vad jag kommer beskriva här.

Namngivning/barnvälkomnande

Vid namngivning eller barnvälkomnande, finns det inga samhälleliga krav. Det man däremot ska tänka på, är att barnets namn ska anmälas till Skatteverket senast 3 månader efter födseln. Att BB skickar in en födelseattest vid födseln, det räcker inte. För övrigt så kan man ha en ceremoni precis vart man vill och den kan innehålla precis det man vill att den ska göra. I stort sett är det nog bara fantasin, och kanske budgeten, som stoppar.

Borgerlig begravning

Vid en borgerlig begravning bör man först tänka på att anlita en begravningsbyrå, så man får ett datum för begravningen. I Sverige måste en avliden person gravsättas eller kremeras senast en månad efter dödsfallet. Alla avlidna i Sverige måste gravsättas, oavsett om de är med i ett religiöst samfund eller ej. Man gravsätts på kyrkogård eller en begravningsplats, det gäller även fast man inte är medlem i Svenska kyrkan. Man kan antingen begravas i kista eller kremeras och spridas i minneslund.

Begravningsbyrån sköter i stort sett allt som har med begravningen att göra. Officianten tar hand om själva ceremonin och är motsvarigheten till prästen vid de kyrkliga ceremonierna. Byråerna har ofta egna officianter men kan även rekommendera andra vid behov. Skulle det kännas bra att anlita mig, ja då säger man bara till hos begravningsentreprenören så ordnar vi det på bästa sätt för alla parter.

Här finns en artikel som också beskriver just borgerlig begravning: Så funkar det: Borgerlig begravning

Vad är det då exakt jag som borgerlig officiant gör?

Du/ni och jag har ett eller ett par möten där vi pratar om personen som ceremonin avser. Är det en namngivning så får du/ni berätta om barnet och jag kommer även att ställa frågor. Samma sak gäller om det handlar om en begravning. Då vill jag veta så mycket som möjligt om den avlidne. Självklart det som ni vill dela med er av, så att jag kan hylla och välkomna barnet eller hedra och ge ett fint avslut för dig/er och den avlidne. Vi pratar också om ifall ni vill ha musik eller dikter med och isåfall vad. Det kanske är så att ni har en önskan om att någon sjunger solo eller det kanske finns någon som vill läsa upp en dikt eller något annat vid ceremonin.

Efter det skriver jag en text/ett tal om barnet som ska namnges/välkomnas eller den avlidne som ska ges ett fint avslut. Jag kommer skicka det till dig/er för påseende så ni kan säga om jag glömt något eller om det är något som du/ni inte vill ha med när du/ni ser det i texten/talet. När texten/talet är godkänt så kommer vi troligen inte höras/ses något mer före själva ceremonin och jag sätter igång att öva.

Jag har gärna ett första kostnadsfritt, kort möte (kanske på ett café), för att avgöra om vi har en god personkemi. Den är oerhört viktig vid de här tillfällena i livet. Du vill ha en fin ceremoni och jag vill ge dig den bästa möjliga upplevelsen som jag kan. Där är känsla av förtroende och tillit mycket viktig för då får vi bästa möjliga kommunikation. Något som i sin tur leder till bästa möjliga ceremoni och upplevelse.

Vad kostar det?

En ceremoni med mig som borgerlig officiant kostar 3000 kr inklusive moms. Det tillkommer kostnader för resa om jag måste åka längre än 2 mil enkel resa, 18,50 kr/mil. Mitt arbetsområde är främst Västmanland.

Skulle ni även vilja ha mig som solist så får ni läsa under rubriken ”Sång vid kyrkliga högtider” där har jag också tagit upp sång vid borgerliga ceremonier. Sedan går det alltid att diskutera priset så det passar både mig och dig/er ifall ni vill ha mig både som officiant och solist. För övrigt är det priserna som står som gäller.