Tankar, känslor, beteende.

Visa olika känslor med hjälp av bilder på mina ögon.
Glad, arg, ledsen, rädd.

Hur hanterar du dina känslor? Själv har jag i vissa fall försökt äta bort dem under en stor del av mitt liv. Jag har inte ätit massor men tillräckligt för att väga åt helsike för mycket. Dessutom har jag trillat över gränsen till diabetes typ 2. Nu tror jag det senare även beror på att jag under åren haft en hel del emotionell stress som påverkat kortisolet rejält negativt.

Vi har en massa tankar varje dag och den största delen av dem är omedvetna. En del av dem är något som kallas: “Negativa Automatiska Tankar – NAT”. Dessa tankar kommer automatiskt och skapar sedan känslor hos oss och leder sedan till beteendemönster. Jag hittade en rätt bra beskrivning på en webbsida, för den som vill läsa lite mer, så här kommer en länk till den:

https://www.psykiatrisydvast.se/globalassets/verksamheter/psykiatri/psykiatri-sydvast/pdf-er/affektiva/kognitiv-terapi.pdf

Ni ska nu få en beskrivning hur detta med NAT kan fungera för mig. Jag har jobbat en hel del med mina NAT och blivit mer och mer medveten om dem. Därav kan jag beskriva åtminstone en del av dem. I och med att jag redan tagit upp min övervikt så tar vi tankar kring viktminskning. Till exempel, när jag bestämt mig för att gå ned i vikt så kan följande tanke komma: “Men tänk om folk börjar behandla mig annorlunda när jag gått ned i vikt. Tänk om de behandlar mig bättre för att jag är smal.” Detta leder till känslan ilska hos mig och kanske viss del ledsenhet. Det kan leda till att jag slutar upp med just det försöket att gå ned i vikt, eller så leder det till att jag äter på ren trots.

Här ser ni då en koppling mellan tanke, känsla och beteende. I det här fallet leder det till ett kortsiktigt tillfredsställande av min ilska. Samt ett dövande av den eventuella ledsenhet som kommer. På lång sikt leder det enbart till än sämre hälsa för mig själv. Eftersom jag nu är medveten om detta, på ett helt annat plan än jag varit tidigare, så kan jag försöka avstyra de tankarna genom att ifrågasätta dem. Är det verkligen sant att folk kommer behandla mig annorlunda? Spelar det någon roll, ifall de behandlar mig annorlunda, om jag mår bra och har god hälsa? Hur mycket viktigare är min hälsa för mig, i slutänden?

Det här är inte ett jobb man gör på en dag, det kräver övning och tålamod. Det behövs kanske också att man tar hjälp av något för att få syn på sina Negativa automatiska tankar. Mitt tips är att du som vill detta googlar KBT och även ACT och ser om du hittar någon KBT-terapeut i din närhet. ACT står för “Acceptance and Commitment Therapy/Training. Alternativt så kan du ju faktiskt gå en kurs. Det finns en hel del sådana att hitta på nätet. Ett tips för dig som vill försöka själv med att få ordning på din tankar, känslor och beteenden. Köp boken “Lyckofällan” av Russ Harris. Den är lättläst och innehåller en massa bra övningar. Dessutom kan du kolla filmer av Russ Harris på Youtube.

https://www.youtube.com/channel/UC-sMFszAaa7C9poytIAmBvA/videos

Vill du ha hjälp med att sortera dina tankar för att nå ett mål? Eller för att våga satsa på en dröm du har här i livet? Då kan du höra av dig till mig så ska vi se om jag kan coacha dig till att nå dina mål och på så vis bli en uppdaterad och bättre version av dig själv. Detta är just bara för dig själv, inte för att någon annan ska tycka att du är bättre. Du duger precis som du är nu med. Det handlar om att du ska må bättre och känna lycka över att du kommit framåt i livet, inte om att du ska prestera för att andra ska gilla dig.

Just nu har jag ett erbjudande på coaching, som gäller till och med den sista juni i år. Kika på det och se om det kan vara intressant. Hör sen av dig så bokar vi ett första kostnadsfritt samtal så jag får veta vad du vill ha hjälp med. Dessutom märker vi då om det finns en bra kemi oss emellan och om du känner förtroende för mig – det är enormt viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Post

InstagramInstagram

Jag har nu skaffat en Instagram som jag kommer använda enbart till företaget. Jag har inte velat ha någon privat, tidigare, eftersom det redan tar upp nog med tid med